9 October 2015

GLA Complex

Gla atau nama panjangnya gamma linolenic asid adalah asid lemak omega 6 yang paling terkenal. Gla boleh didapati di dalam susu badan ibu, dalam biji primrose & buah blackcurrents.

Gla adalah perlu untuk kesihatan manusia, tetapi badan tidak bole menghasilkan gla. Jadi kita perlu dapatkan sumber gla melalui makanan.

Gla diekstrak drpd biji benih tumbuhan yang bernama borage.
Bunga borage ditanam secara organik di kawasan Saskatchewan, Kanada. Nama lain borage ialah '' bargao officinalis ''

Kebaikan GLA COMPLEX
1. Membantu mengawal & mengatur kitaran haid
2. Meningkatkan kesuburan
3.melegakan pms
4. Membantu dlm menangani menopause
5. Melegakan symptom akibat rhematoid arthritis
6. Mengandungi vit E untuk menguatkan dinding arteri
7. Mengurangkan ' blood cloth ' yg menyebabkan serangan jantung

APA BEZA GLA DENGAN EPO

EPO tu evening primrose oil yang
diekstrak drpd biji bunga evening primrose.

EPO dan gla complex, kedua-duanya mengandungi gamma linolenik asid tapi gla complex ni lagi bagus kerana gama linolenik asid dalam gla complex ni diambil daripada borage. Kepekatan gla daripada borage lagi tinggi berbanding dgn epo.

Seperti yg kita tahu,orang perempuan terdedah kepada pelbagai jenis penyakit yg berkaitan dgn sistem peranakkan. Contohnya seperti fibroid dan cyst. Ini antara penyakit yang sering menghantui wanita tidak mengira usia.

BAGAIMANA GLA COMPLEX MEMBANTU MENGECUTKAN SEL FIBROID DAN CYST?

Gla berfungsi untuk menstabilkan hormon dalam badan. Pertumbuhan fibroid dirangsang oleh hormon estrogen.

Gla complex akan bantu stabilkan hormon supaya ia cukup-cukup je mengikut keperluan kita. Jadi sel cyst n fibroid akan jadi tidak aktif.
Ini kerana kebiasaannya sel ini jadi aktif apabila kepekatan hormon estrogen dan progesteron ni tinggi. Gla complex juga dilengkapi dengan vitamin E yang bertindak sebagai antioksidan untuk menyingkirkan radikal bebas @ sel 'kanser' yang menyebabkan cyst dan fibroid itu.

Bagi kes wanita yang tidak subur dan sukar untuk hamil pun sama. Mereka tidak boleh hamil disebabkan oleh kepekatan estrogen n progesteron yang sedikit di dalam badan. Dengan pengambilan gla complex, ia berfungsi untuk mengembalikan hormon ke tahap normal.

Sekiranya hormon dalan keadaan normal dan stabil, kebarangkalian untuk hamil adalah tinggi.