11 December 2016

NEKAD TAK MAU MENGANGGUR!



Zaman akak grad uitm Shah Alam masa tu dah rasa getaran nak mencari pekerjaan dengan kelulusan yang ade ni.NEKAD TAK NAK MENGANGGUR! Ingat lagi mase tu ke Cyberjaya pegi interview untuk HBSC punya call center. Tapi balik tu dah agak dah.."aku ni macam tak de can je sebab speaking berabuk".hahha.Sebab ade satu stage interview tu dia bagi task bagi topic suh debat kalo dah BM mungkin la boleh kan.dalam english tu kalo suh bagi opinion tu insyallah boleh tapi stage debat ni kena polish lagi la.hahha

Masa tu akak dah nampak yang akak ade kelemahan which is kelemahan berbahasa Inggeris dikuasi tetapi tidak sepenuhnya.Tapi takpala.Balik tu masa nak naik bus sempat lagi pas resume kat kawan baru kenal.die keje Cimb, cuma datang HSBC ni untuk higher position and big offer.Akak pas kat tangga masa bus betul betul dah nak bergerak.Haha nampak tak kesungguhan akak nak kerja tu??

Alhmdulillah dipendekkan cerita. Dapat la jadi executive kat cimb.makan dua tahun jugakla..Tapi akak ni tak brapa kuat cabaran swasta ni.balik kul10 malam nek lrt pon pernah.hehhe
(nak bagitau yang kerja ni bukaannya senang)

Pastu cuba apply DPLI alhamdulillah diterima masuk belajar.lepas grad sempat jap menggagur 3 bulan sebelum diposting kan.syukur la batch kami masa tu tiada masalah penempatan.
Tapi pengambilan tahun berikutnya ade jugak setahun asik menunggu untuk ditempatkan di sekolah sekolah..ramai jugak tak puas hati sampai masuk surat khabar la jugak sebab lambat posting (sebabnya geng kami masa masuk belajar tu sudah dijanjikan ade tenpat nak mengajar tak payah nak bersaing dengan budak ijazah pendidikan)

Nak cerita bukannya senang nak SENANG. Even ko pandai amik ijazah zaman sekarang ni bende tu dah dianggap biasa.nak nak ko takde pengalaman macam org lama lama.pointer cukup cukup makan..





Maka bersiap siaga la dari sekarang..Itu belom masuk isu ko kena bayar hutang PTPTN lagi.pinjam masa diploma, masa degree.haha aku kaya, kaya hutang! Apa nak bangga??

Bersiap la dari sekarang adik adik oi even masih belajar or yang dah nak grad. Buat la sesuatu,gunakan lah segala kemudahan smartphone dan internet yang korang ada.manfaat kan sebaiknya.

Akak kalo diberi peluang balik ke zaman dulu dulu mau akak start bisnes dari awal.senang ade duit poket sendiri takpayah ambil loan banyak banyak.nak join Shaklee ni pun bukannya mahal.Stok takpayah nak simpan.urusan belian boleh buat online.promote kalo malu buat offline buat online je dekaf fb, blog,instagram.Cuma kena rajin jala lebih sikit.hehe

Bisnes Shaklee ni kita mampu decide sendiri income yang kita nak. Of course la beserta usaha dan cara yang betul...Nanti akak guide sebaiknya ok?

Mulakan sekarang dan jangan bertangguh ya

Shaklee Consultant & Business Leader
🌿Iera Zul .012-9153763

#shakleeraub
#sahabatgua18
#tsunamishaklee
#liveamazing
#shakleeeffect
#landmarkstudy