21 March 2017

Kelebihan Pengambilan Vitamin Berbanding Jamu untuk Ibu Berpantang


Perasaan biasa semua ibu ialah bila semakin dekat due( tarikh jangkaan bersalin),semakin rasa cemas.Dup dap dup dap! betul tak?
Ini pengalaman peribadi Kak Iera sendiri.ehehe.
Nak kurangkan rasa nervous ni salah satu nya ialah membuat persiapan awal.Bermula dari persediaan kelengkapan,baju bayi sampailah ke Set Berpantang.Jadi kali ni,Kak Iera nak kongsikan apa berpezaan antara set Berpantang Shaklee yang akak guna dengan jamu.
Harap entry ini membantu semua bakal ibu untuk membuat persediaan dan of course memilih yang TERBAIK untuk memulihkan kembali kesihatan ibu -ibu selepas melahirkan
1. Bahan kandungan Vitamin:
Setiap bahan yang digunakan bagi memformulasi supplement Shaklee dipantau serta melalui ujian klinikal untuk mengetahui kesan kepada manusia. Malah, setiap supplement Shaklee yang dijual di Malaysia turut mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia.
Jamu: Ada di antara bahan di dalam jamu tidak diketahui sumbernya terutama jamu kampung malah kesan untuk jangka panjang juga tidak dapat dikenalpasti.
2. Khasiat dan penyerapan oleh badan Vitamin:
Vitamin merupakan macronutrient dan micronutrient yang dalam bentuk paling ringkas dan dikenali oleh badan untuk penyerapan khasiat yang lebih cepat. Contohnya, di antara buah limau dan pil Vitamin C, badan akan menyerap pil Vitamin C lebih cepat berbanding Vitamin C di dalam buah limau


Jamu: Jamu juga mempunyai khasiat namun bentuknya yang kompleks memerlukan badan untuk mengurai bahan jamu kepada bentuk yang boleh diserap oleh badan terlebih dahulu dan mengambil masa untuk badan menyerap khasiat tersebut.
3. Memenuhi keperluan badan ibu dan juga bayi:
Vitamin memenuhi keperluan zat dan mineral yang diperlukan oleh ibu dan bayi untuk lebih sihat,menguatkan sistem imun,perkembangan fizikal dan membentuk perkembangan otak melalui penyusuan.Ia juga membantu pengeluaran susu ibu.

Jamu : Tidak memberi manfaat kepada bayi,malah ia boleh mengundang jaundice lebih tinggi kepada bayi.Tidak membantu menghasilkan susu ibu.
4. Kesan kepada bayi :
Vitamin mengandungi bahan yang tidak membahayakan bayi malahan membantu tumbesaran bayi yang sihat dengan penyaluran segala nutrient melalui penyusuan susu bayi. Ibu masih boleh meneruskan pengambil supplement walaupun anak mengalami penyakit demam kuning atau JAUNDICE.

Jamu: Secara asasnya, jamu adalah bahan makanan yang panas dan ibu perlu memantau keadaan bayi samada mengalami cirit birit atau sebaliknya. Malahan kebanyakan doktor tidak membenarkan si ibu untuk meneruskan pengambilan jamu sekiranya membawa kesan kepada bayi khususnya dalam meningkatkan risiko JAUNDICE.
5. Waktu pengambilan selepas bersalin Vitamin:
Pengambilan supplement boleh dimulakan seawal hari pertama bersalin sama ada si ibu bersalin secara normal atau caesarian (pembedahan)

Jamu: Rata-rata pengambilan jamu selepas bersalin hanya boleh dimulakan selepas memasuki minggu kedua bagi memastikan bayi sudah tiada jaundice. Bagi bayi yang mengalami masalah breastfeeding/prolonged jaundice, si ibu lazimnya dinasihatkan untuk tidak mengambil jamu sama sekali.


So macamna? Dah buat pertimbangan atas semua perbezaan ni?Jika nak dapatkan Set Berpantang Shaklee dan juga vivivx jangan segan untuk hubungi Kak Iera ok?
Kak Iera 012-9153763