13 August 2017

Atasi Sembelit Ktika Berpantang Agar Ibu Tidak Stress







Fobia betul bagi ibu-ibu berpantang atau lepas bersalin bila nak ke tandas.Risau Sembelit @ buang air besar TAK LAWAS.Sudahla terpaksa tahan sakit luka jahitan, terpaksa pulak meneran dan mengambil masa yang lama untuk buang air besar.

Of course la bila meneran tu terasa sakit habis kan..warghhhh! Dapat kak Iera bayangkan betapa sakitnya di bekas jahitan kesan dari meneran semasa nak membuang air besar ni.

Kenapa sembelit ketika berpantang boleh terjadi? Menu makanan ibu-ibu pada masa ini selalunya kering je,Contohnya ibu hanya makan ikan bakar sahaja,Pengambilan sayur pun bukan semua digalakkan.Perlu di elakkan sementara dalam tempoh ni bagi mengelakkan angin dan memberi kesan kepada anak iaitu kembung perut.Pendek kata, makanan yang ibu-ibu ambil pada masa ni adalah kurang serat. 

Ha...kalo nak dapat serat dan lancarkan proses pencernaan,dapat khasiat pulak untuk ibu untuk proses pemulihan dan penyembuhan lebih cepat mestilah ambil nutrisi yang pemakanan yang lengkap dan membantu penyusuan ibu.

Sebab tu Kak Iera cadangkan bagi ibu berpantang walaupun kita jaga makan sebab takot angin,takot gatal dan pada masa sama elakkan makanan bergoreng. Hanya makan yang direbus,panggang dan stim sahaja percayalah..kita masih tak mampu nak CUKUPKAN NUTRISI yang diperlukan oleh badan.

So far Alhmdulillah,Kak Iera bebas dari Sembelit masa berpantang ni.Even orang cakap minum milo akan Sembelit. Hehehe

Apa yang Kak Iera amalkan ialah banyak minum air suam,makan buah oren,telan vitamin C dan juga Pil ostematrix ni.Boleh ambil 2-4 biji sebagai sumber kalsium.Sangat membantu melancarkan najis yang tersekat-sekat.hihi..

Antara testimoni pengguna set Berpantang Shaklee


"Sejak sebelum mengandung anak ke 1, saya mula amalkan set vitamin Shaklee secara konsisten. Jadi masa dalam pantang memang saya sambung guna set vitamin yang ada. Lagipun vitamin set hamil dan bersalin tu berbeza sikit-sikit je. Jadi memang jimat sangat. Tak membazir banding kalau makan jamu bersalin.
Lagi pun saya sudah berpengalaman sakit sembelit disebab kak koyak stage 3 ketika bersalin (baby 3.84kg)
Bila gabung dengan set berpantang Shaklee bagi saya memang perfect kombo! Set luaran ni tak kisah sangat pun guna apa.

Tapi untuk dalaman ni penting untuk kesihatan dalaman.
Bila badan sihat insyaAllah jadi lebih kuat, cergas, kurang stress, cepat sembuh dan of course lah happy. Pengalaman berpantang 40 hari akan jadi sesuatu yang sweet dan memorable.


Alhamdulillah saya memang enjoy berpantang bila takde sembelit teruk."

-Puan Suzana Tan-








Keputusan di tangan anda sama ada ingin membiarkan masalah ini berlarutan ataupun mencari penyelesaiannya. Kak Iera akan menunggu respon daripada anda. Untuk order, boleh terus hubungi Kak Iera :

Kak Iera 
CALL/WHATSAPPS 012-9153763
zzarirah@gmail.com