17 August 2017

Tips Merancang Kehamilan Yang Patut Di amalkan
Semua pasangan yang berkahwin nak zuriat @anak kan?So mlulakan dari awal usaha kita sejak dari awal usia perkahwinan.Jom baca sedikit tips dari kak Iera :


1) MULAKAN PENGAMBILAN ASIK FOLIK, KALSIUM & MULTIVITAMIN

.2) KETAHUI KITARAN HAID / KESUBURAN

Dalam merancang kehamilan adalah penting untuk mengetahui kitaran haid dan kesuburan diri. Dalam keadaan biasa, kitaran haid yang teratur adalah lebih mudah untuk mengenalpasti masa yang sesuai untuk merancang kehamilan.
Berjumpa Doktor ~ Bagi mencari punca masalah. Sekiranya haid tidak teratur atau mempunyai masalah kesuburan lain.

3) PERIKSA BERAT BADAN
Menurunkan berat badan dapat mengurangkan faktor risiko penyakit. Semasa kehamilan berat badan akan semakin meningkat setara dengan perkembangan bayi dalam kandungan. Apabila dalam tempoh kehamilan, berat badan tidak dapat dikawal melalui diet dan senaman berat
Bersenam
Sebelum hamil, kita sudah boleh cuba mengurangkan berat dengan sihat melalui senaman mudah seperti berbasikal, berjalan kaki, jogging, berenang atau bersenam robik.

4)MULAKAN PEMAKANAN SIHAT
Mulakan pemakanan sihat bukan sahaja untuk persediaan kehamilan malah untuk memastikan tidak berlaku masalah kesihatan lain termasuk kencing manis, lelah, darah tinggi semasa kehamilan. Baik kita mengawal pemakanan daripada menghadapi masalah kesihatan kelak.
HENTIKAN PENGAMBILAN KAFIEN, MINUMAN KERAS / SODA

5) KURANGKAN KAFIEN. Kafien yang banyak menganggu pernyerapan zat besi. (zat besi sangat penting untuk membentuk sel darah) kekurangan zat besi juga akan meningkatkan risiko stillbrith (kematian janin dalam kandungan).

6) JAGA KESIHATAN FIZIKAL DAN MENTAL
 PENJAGAAN MENTAL ~ KURANGKAN STRESS
 BERHENTI MEROKOK
 TIDUR SECUKUPNYA

Selamat mengamalkan semua tips dari kak Iera! oh ya yang nak cuba set hamil dari shaklee

Kak Iera 
CALL/WHATSAPPS 012-9153763

zzarirah@gmail.com