4 December 2017

Susu takde sejurus melahirkan anak,apa perlu ibu buat?


Teringat Masa Aisyah keluar 2hb 12 tahun 2014 Kak Iera sempat tatap muka Aisyah sekejap je.Lepas tu nurse kata nak bawak aisyah mandi dan juga akan di tempatkan di bilik lain iaitu nursery khas untuk baby.

Huhu sedih...Masa tu KMC tengah renovation,so bilik mak dengan anak memang jauh.IbuKat level 3 Aisyah Kat level 2.

Memang Ayah je yang berkesempatan pergi tengok dia.Setiap kali ayah datang melawat ibu ,ibu akan tanya ..dah tengok ke anak kita bang? okke dia? menyusu dah ke? ( masa ni Kak Iera bekalkan susu EBM adik kandung iaitu angah )kebetulan angah memang tengah breasfeed anak dia, jadi mintalah sikit ihsan.hehehe

Bila Kak Iera dah mula boleh angkat kepala dan bangun cepat cepat ajak suami pergi nursery nak susukan anak (punyalah excited nak susukan masa tu) Tapi Aisyah tak nak menyusu sebab dia mengantuk sangat. Sudahnya kami pulang ke wad dengan hampa.

Bila pulang ke wad kak Iera cek setitik susu pun tak keluar! Adus..macamna ni? nanti macamna nak susukan anak bila dah masanya?tak buang masa lagi kak Iera terus PM adik

"Angah, macamna ni? susu setitik pun takde"

adik kata ,

"Rilex jangan la gelabah geloojoh, hihi"

'hang bawak pam dak? kalau bawak try pam angin dulu.Kalau tak bawak cuba tnya nurse.Hospital salu akan simpan pam susu."

So bermula langkah pertama dan seterusnya :

1) PROSES "MENGEPAM ANGIN"

Pam angin maksudnya , walau pun kita belom ade susu kita boleh stimulate atau rangsang penghasilan susu ibu dengan cara ini.Walaupun bayi jauh dari ibu pada masa ini kita lakukan proses penyususan pertama dengan bantuan mesin @ pam susu manual

2) DAPATKAN NASIHAT TUNJUK AJAR

Bila pertama kali mungkin terasa kekok dan tak tahu cara penggunaan kan? dapatkan nasihat dan tunjuk ajar nurse. Jangan malu nak bertanya ya.



3) DAPATKAN GROUP SUPPORT

Bila terjadi " tak de susu " selepas bersalin macam kak Iera jangan panik dan meroyan.ehhehe
Dapatkan nasihat dan juga pandangan daripada yang pakar.
Galakan dan nasihat yang membina sangat diperlukan buat masa ini


4) BETULKAN MIND SETTING
Yang paling penting pada Kak Iera , mind setting ibu ibu kena betulkan dari awal.Bayi pada masa ni tak perlukan susu yang mencurah curah pun untuk kenyang.



* saya boleh susukan anak saya
* susu saya cukup untuk anak saya

Alhamdulillah , saat bawak pulang Aisyah dalam kereta dan sampai di rumah kami berjaya menjayakan misi penyusuan ibu !

alhamdulillah sekali lagi Kak iera berjaya menjayakan misi menyusu secara eksklusif selama setahun lebih dengan bantuan set Menyusu shaklee 

Kepada semua ibu yang nak dapatkan nasihat mahupun nak berkongsi pengalaman sangat di alu alukan hubungi kak Iera :

Happy & Enjoy Breasfeeding!

Kak Iera 
CALL/WHATSAPPS 012-9153763

zzarirah@gmail.com